Dette er mine personlige tanker, refleksjoner og undringer. Her tenker jeg høyt over det som faller meg inn, mest ikt og læring. Forfatter av "Læring i en digital tid"
Wednesday, April 19, 2017
Digital kompetanse - en teoretisk øvelse?
Arbeiderpartiet og Trond Giske foreslår å bruke en halv milliard på å gi alle elever nettbrett eller PC. Ikke uventet melder de kritiske røstene seg. Kunnskapsministeren mener AP går i utstyrsfella, og Andreas Hasle skriver i Aftenposten at det vil bli dyr og dårlig moro. Begge fremhever behovet for økt kompetanse hos lærerne - først. Bare for å gjøre det klart med en gang: jeg synes APs forslag er glimrende og overmodent. I 2005 snakket daværende Moderniseringsminister Morten Meyer (H) om Digital kompetanse - nøkkelen til modernisering av Norge. Kunnskapsløftet (K06) ble innført for 11 år siden. Vi har allerede ett kull som har gått gjennom hele refomen, til sommeren kull nummer to. Til tross for at digital kompetanse er en kompetanse på linje med det å lese, skrive, regne og uttrykke seg muntlig går tusenvis av elever gjennom norsk skole uten adekvat digital kompetanse eller tilgang til adekvat utstyr. Vi ser daglige presseoppslag på utfordringene dette gir for norsk næringsliv og norsk samfunnsliv. Jeg forstår ikke hvordan noen tror at en lærer seg digital kompetanse uten tilgang på adekvat utstyr. Hvem tror at det holder å lese teoriboken om en skal lære seg å kjøre bil? Gir vi lese- og skriveopplæring uten tilgang til lese- og skriveutstyr? Digital kompetanse er en blanding av teori og praksis. For praksisdelen må en ha tilgang til utstyret. Digital kompetanse er i ferd med å ikke bare skape nye og økte sosiale skiller, men faktisk bli en sikkerhetsrisiko. Våre samfunn er så gjennomdigitaliserte at det er ikke mulig å gå gjennom en vanlig hverdag uten å være i kontakt med denne teknologien. Vi trenger en dyp forståelse og innsikt i muligheter og utfordringer. Det snakkes til kjedsommelighet at skolen skal utdanne elevene til jobber som ikke finnes enda, og dette skal gjøres med utstyr fra 50-tallet. Norge er et gjennomdigitalisert land. Dette skyldes ikke satsing fra skolenes side, men fordi vi har en høy privat levestandard. Hvor lenge skal denne kompetansen nedprioriteres? Når får vi første rettssak med elever som ikke har nådd sin måloppnåelse i den 5. grunnleggende ferdighet? Hvor lenge skal kuen vente på at gresset skal gro?
Labels:
2017,
AP,
digital kompetanse,
Giske
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Sikkert en kjent innvending, men som lærer opplever jeg at elevene har nok tilgang til utstyr, det som mangler er evnen til å bruke utstyret på en relevant måte. Her kommer lærerens kompetanse inn, og som Arne Krokan veldig godt viser i sin bok Smart læring, er det ofte læreren som er bremsen mer enn det utstyret man faktisk har tilgjengelig.
Post a Comment