Tuesday, December 6, 2011

Flammekasterpedagogikk

Jeg har litt lyst å kommentere den siste "hiten" på YouTube. Kollega Tor Haugnes er filmet i "i fri dressur" under en forelesning av en student, som har lagt denne ut på YouTube.  Tors mildt sagt utradisjonelle formidlingsform har vakt stor begeistring i cyberspace, og i skrivende stund nærmer filmen seg 38 300 visninger. La det først være sagt, det er ikke greit for BI at forelesere filmes og legges ut på sosiale medier uten deres samtykke. Her gjelder vanlige personvernsregler.  Når det er sagt, er det fasinerende å se kraften i sosiale medier.  Klippet på videodelingsnettstedet YouTube er delt på andre sosiale medier som Facebook og Twitter, og har gitt Tor stort oppslag i de "tradisjonelle" mediene.  Tor er en engasjert og kreativ fagmann.  Han er ikke redd for å by på seg selv, tørre å gå nye og utradisjonelle veier, han tar gjerne de nye verktøyene i bruk, og bruker både blogg og video i undervisningen.  Blant annet har han laget videosnutter med fingerdukker som inspirasjon for studentene. Tor har og blogget om de erfaringene den siste ukens berømmelse har gitt. 

Tor sin måte å forelese på er ikke for alle.  Hans metode er noe han har utviklet, som passer for han, og blir mye som en perfomance. Det som er interessant er kraften i de sosial mediene, som i alt for liten grad brukes i undervisningen. Som Tor påpeker nå diskuteres faget Bedriften på YouTube. At elevene/studentene blir så engasjert i faget sitt skulle vel tilsi at sosiale medier har en plass i skolen?

Likevel er det grunn til å være obs.  Tor har fått en berømmelse han ikke har bedt om.  For Tor har denne hendelsen fått et positivt fortegn. Men ikke alle vil oppleve det slik. Derfor bør nok temaet personvern fremmes. Verken lærere eller andre fortjener å bli stjerner på sosiale medier mot sin vilje.

image

2 comments:

Ellen said...

Enig. Dessverre er det slik at delingsverktøyene har tatt over helt for vanlig folkeskikk, og det er synd. Tenker spesielt på den guttungen som ble mobbet, filmet og tok igjen på sine mobbere, som ble spredt med lynets hastighet overalt. Skal innrømme jeg delte jeg med, før jeg tenkte meg om, fordi det var så deilig å se et stakkars offer få tatt så kraftig igjen at det nok skal mye til før noen ypper seg på ham igjen. MEN guttene fikk seg en durabelig knekk etterpå i form av overeksponering og hatgrupper på delingsmedier. Mobbeofferet ba ikke om all "fame'n", og mobberen ble hengt ut så grundig at budskapet i den første videoen druknet helt.

Denne mannen er heldigvis voksen, og vet å skjerme seg om han trenger det, eller snu det til noe positivt om han skulle velge det, men det er ikke så lett for barn/ungdom. Forøvrig nok et bra blogginnlegg :)

June said...

@Ellen: takk for kommentar og hyggelig tilbakemelding :)

Det du peker på er veldig viktig å huske på. Det er mange slike eksempler. Men ikke alle er fra sosiale medier. Mange ganger kan journalister fra de "etablerte medier" og begå slike overtramp i jakten på en god story. Var et tilfelle i høst om en jente som ble fremstilt som "prototypen på en blond vestkantblondine". Dette fikk ganske ubehagelige ettervirkninger for henne. Selvsagt spredte dette seg og på nett.

Det er flott at du påpeker dette eksempelet, og vi må huske på disse sidene når vi "blendes" av nettets mange flotte muligheter.