Tuesday, August 26, 2014

Facebook 1 - Twitter 0

Det er mye snakk om hvem som er på de ulike sosiale mediene, og hva som skjer på de ulike sosiale mediene.  Jeg anser meg som veteran på de "gamle" sosiale mediene som blogg, Twitter og Facebook.  Disse "nyere" sosiale mediene som Vine, Instagram og Snapchat har jeg ikke helt omfavnet.  En venninne sa til meg for noen dager siden at: dersom du ikke begynner å sende snap snart sletter jeg deg fra listen min.   En av disse bildedelingsnettsamfunnene jeg virkelig liker er Pinterest.  Funksjonaliteten på disse digitale tavlene gjør at det er enkelt å se på, dele og følge.

Men tilbake til de sosiale mediene jeg liker og bruker mye; Twitter og Facebook. Lenge var Twitter min favoritt. På Twitter holdt jeg meg oppdatert på hva som skjedde innen de områder som interesserte meg. Twitter var min fremste nyhetskanal.  Til tross for at Facebook har mange sider jeg ikke liker, slik som personvernutfordringer og oversharing, skal jeg innrømme at min news feed på Facebook begynner å bli mer og mer interessant. Jeg får etterhvert vel så mange tips og informasjon der som på Twitter.  Når det gjelder deling deler jeg mer på Twitter enn på Facebook, fordi jeg ikke vil spamme venner og kjente med mitt, for det meste, fagrelaterte stoff.

Hvor forskjellig de to mediene er fikk jeg virkelig bekreftet forrige uke når jeg ble syk med virusbasert halsbetennelse. Siden jeg ikke kunne få antibiotika, og halsen føltes som det satt fast en nålepute full av nåler i den, spurte jeg både på Twitter og Facebook om det var noen som hadde gode tips for å lindre en sår hals. På Twitter var det taust, ingen respons.  Jeg hadde mange diskusjoner og respons på fagrelaterte ting, men ingenting på halsen min.  På Facebook derimot fikk jeg mange gode tips fra mine venner.

Kanskje er det meg, og min måte å opptre på sosiale medier, men det er mitt inntrykk at Facebook er nærmere og mer personlig enn Twitter. Kanskje skyldes det at det er en gjensidighet på Facebook? Terskelen for å sende en venneforespørsel på Facebook er høyere enn å følge noen på Twitter, og gjensidigheten som ligger i å akseptere noen som venn på Facebook er sterkere enn å følge noen tilbake på Twitter?

Uansett, jeg er glad de to nettsamfunnene er ulike. For meg utfyller de hverandre.  Og sammen på et netbrett er de et glimrende alternativ til en kjedelig tv når en ligger der utslått og stemmeløs med  halsbetennelse.

Thursday, August 21, 2014

Livets lære


Barn som er vant til spydigheter lærer å bli usikre.
Barn som er vant til kritikk lærer seg å fordømme.
Barn som er vant til mistillit lærer å fare med fusk
Barn som er vant til hengivenhet lærer å bli glad i andre.
Barn som er vant til oppmuntring lærer å vise tillit.
Barn som et vant til oppriktighet lærer å skjelne sannhet fra løgn.
Barn som er vant til ros lærer å påskjønne andre.
Barn som er vant til hjelpsomhet lærer å vise omtanke.
Barn som er vant til lesning lærer seg å tenke.
Barn som er vant til tålmodighet lærer å vise forståelse.
Barn som er vant til lykke vil finne kjærlighet og skjønnhet. ~

Dorothy Law Nolte (Oversatt av Andre Bjerke)





Saturday, August 16, 2014

Quality Through Innovation - 13. oktober 2014


I oktober arrangerer vi en spennende konferanse. Programmet begynner å ta form og snart åpner vi for påmelding. Konferansen vil bli avholdt på engelsk.


Welcome to the conference Quality Through Innovation.

As part of the BI2020 project we are looking into the possibilities and challenges the different scenarios of the report proposes. What are the emerging trends and what is taking place in education today? In conjunction with the different scenarios we are presenting examples from the BI2020 pilot program.

Preliminary program 

Registration (8:30-10:00)

Guided tour and presentation of LearningLab (9:00-9:45)

Opening of the conference (10:00)

Section 1:
Just in time skills Revolves around the issues of corporate learning. How international corporations are challenging and questioning the existing models of education. In a world where learning needs to be an ongoing process, what does that mean for higher education. Keynote speaker Alan Bruce will share what is currently happening in Ireland, where the major tech companies like Facebook and Google are establishing themselves, and how their way of recruiting already is challenging the existing models.

Section 2:
Connect and share For a long time there has been advocated that the internet will change education. So far it looks like this has not happened. Yet 2012 was the year of MOOCs. How is technology connecting learners and teachers around the world today? Keynote speaker: Christian Stracke

Section 3:
Branded learning Is the campus doomed or can the traditional campus based education reinvent itself to reap the benefits of two worlds, the digital communication technology and the campus. How to meet a world of new opportunities? How can the use of pilots pave the way?

End of conference (15:00)


 For more information: http://www.bi.no/forskning/learninglab/bi2020/quality-through-innovation/


IKT i skolen - keiserens nye klær?

 Det forunder meg ofte hvor lik argumentasjonen fra lærere som implementerer bruk av ikt i skolen er til dem som ikke gjør det. Selv om vi har en teknologi som åpner opp nye muligheter, sverges det til gamle former.  Jeg har lyst til å klippe inn noen argumenter fra Dr. Steen Larsens bok "IKT og nye læreprosesser". Larsen vektlegger betydningen av pedagogisk plattform. Larsen mener at disse diskusjonene er helt avgjørende for bruk av ikt i skolen (jeg mener uanset, med eller uten ikt).  Uteblir disse debattene mener Larsen at innføring av ikt  i skolen er

 "…den gamle form for undervisning tilbage balsameret i elektronisk form.."  

Datamaskinen fungerer som en avansert lærebok, hvor elevene setter inn et svar som blir vurdert til rett eller galt. Og da får vi det som på godt norsk heter: "same shit, new wrapping"

Larsen er ikke begeistret for såkalte pedagogiske programmer. Arne Trageton oppsummerer Larsens syn:

Ingen pædagogiske programmer, tak!
(Elektronifisering av lærebøker og behaviouristisk psykologi/pedagogikk, med gode, gamle industrialistiske arbeidsmetoder frå 50-tallet)
 Pedagogisk programvare er forlagas siste kunstige åndedrett for å bevare den vaksenstyrde lærebokpedagogikken i modernisert form. Vi har ingen pedagogiske telefoner, TV apparat eller tog.

Dei einaste program vi treng er:
1. Tekstredigering
 2. Billedbehandling
 3. Regneark
 4. Databaser
 5. Hypertekst-editor

 Auditoriene må utvides med laboratoriene, for det er der de egentlige læreprosessene finner sted. Hvis IT, som det i høj grad er tilfeldet idag, kun brukes til å konservere vores århundred gamle undervisningstradition ved at sette strøm på de gamle metoder, vil den forsinke en akut nødvendig modernisering af uddannelsessystemet. IT vil aldrig kunne anvendes mer raffineret end den pædagogiske teori der ligger bak denne anvendelse. IT er midlet til realisering af en pædagogisk vision - ikke denne vision i seg selv

Monday, August 11, 2014

Skolestart anno 20..

I dag er det skolestart og lærerstreik i kongeriket. Lærerne kjemper mot en binding av arbeidstiden som gir dem 7,5 timer på arbidsplassen/skolen. Mye kan sies om den uenigheten, jeg skal ikke si noe, bare reflektere over at om noen år er kanskje denne problemstillingen passè. Da vil teknologien ha endret vår hverdag og lærerollen så mye at dette blir en ikke-problemstilling.

Ikke sier du?

Vel, møt Nano The Robot.




Denne sjarmerende karen kan fort bli en personlig læringsassistent. Og som taxisjåførene i Brasil som lærte seg engelsk via Voxy, kan våre håpefulle få gode programmer de kan øve med sin robotvenn på.


 

I mellomtiden får robotene nøye seg med å danse.