Saturday, September 1, 2012

Hvordan fiksjon påvirker samfunnet.

Noen hevder: fortell meg hva du leser og jeg skal si deg hvem du er. DN har fast spalte som spør hvilken bok ulike personer har på nattbordet sitt. Filmindustriens påvirkning på samfunnet er det vel få som er uenig i.  Denne interessante TED Talk på under 5 min er vel verdt å se, nettopp med tanke på dette: hvordan fiksjon påvirker og ender samfunnet vårt. Mye mer enn andre former for påvirkning.


2 comments:

Jon Bruheim said...

Det er jo alltid noen som tror de er Gud, Einstein og Scherlock Holmes. Vel da kan en bare finne seg til rette med at andre hvet mer om en selv, bare fordi jeg feks har bringebærsyltetøy på skiva isteden for eplemost? Men på den annen side, alle påstår jo å ha et fordomsfritt åpent sinn, sææærlig. Fiksjon påvirker de som ellser å la seg påvirke, eller noe i samme leia..

June Breivik said...

Vel, jeg tror vi oppfatter dette ulikt. Onkel Toms hytte vekket i sin tid virkelig den amerikanske oppinionen for smerten slaveriet påførte slavene, mer enn slaverimotstandernes taler. Men som du helt riktig påpeker kan fiksjon ha den effekten og, vi lar oss påvirke, noen mer enn andre.