Wednesday, July 22, 2015

Hvordan holde styr på litteratur og referanselister?

Når en skriver oppgaver er referanselistene viktig, Å holde styr på og organisere referanser og litteratur er en viktig del av skriveprosessen. Erfaringsmessig vet jeg at dette kan være en utfordring for mange.  EndNote er et populært referansehåndteringsverktøy. Med EndNote kan du enkelt søke og innhente referansedata fra online bibliotek, organisere referanser og bilder, samt enkelt legge inn referanser og generere ferdige formaterte litteraturlister i dine dokumenter.  Utfordringen er at EndNote er en del av Microsoftpakken og ikke alle kjøper den.  Da finnes det en rekke alternativer.

Citation Machine lar deg velge hvilken stil du vil bruke, gir deg ulike alternativer å velge fra ut fra søkeresultater og så kan du bearbeide informasjonen slik at den passer i ditt arbeid.

I BibMe kan du enten søke etter en kilde eller legge den inn selv, bygge din egen liste som kan lastes ned i ønsket format.

EasyBib lager referanser i ønsket format ved at du enten scanner bokens barkode eller skriver inn navnet på boken.

Mendeley er et annen gratis referansehåndteringsverktøy og PDF-leser. Mendeley har en desktopfunksjon som betyr at du laster den ned på din pc, mac eller mobile enhet.

CiteFast lager dine referanser i fire dager.

RefMe er både web og mobilbasert, og du kan bruke det for å automatisere sitater, referanserlister og bibliografier.  RefMe har en rekke tillegsfunksjoner som blant annet at det generer sitater ved å scanne boken/journalens barkode med mobilkamera. Det er en rekke søkefunksjoner. Du kan legge notater til dine referanser (gjelder ikke bare RefMe).  Du kan via appen sende referansene dine til EndNote eller Word.

6 comments:

Øistein said...

Anbefaler Zotero! Skrev litt om den for en stund siden. Den kan også importere EndNote-databaser og lagrer brukernes data online. Gull!

June Breivik said...

Takk for tips :)

June Breivik said...

Har fått anbefalt http://feedba.ch/#/ men kjenner ikke til det selv.

Øistein said...

Men det hører vel til under en annen post :)

June Breivik said...

Sant nok :kr

MIK 2 said...

End Note er ikke en del av microsoftpakka - du tenker sikkert på One note. Anbefaler også zotero.
Jan-Arve