Tuesday, July 21, 2015

Streaming er tingen - nå også bøkerI forbindelse med den siste oppdateringen sin hengte Apple seg på streamingbølgen.  De fulgte etter suksessen til musikkstreamingstjenester som Spotify og Wimp. Innen film tilbyr blant annet Netflix denne løsningen.  Vi ser at for dagens mediebrukere betyr tilgang mer enn eierskap. Nå kommer denne modellen til bøkenes verden. Det er nok ikke tilfeldig at det er Amazon som nå kommer med Kindle Unlimited.  Fra hvilken som helst dings har du nå fri tilgang til mer enn 800 000 bøker og en rekke lydbøker for $9.90 i måneden, med selvsagt en 30 dagers gratis prøveperiode.

Dette er en interessant utvikling, for så langt har det vært en rekke utfordringer knyttet til e-bøker, blant annet prismodell. Vil dette ha samme effekt på bokbransjen som streaming har hatt på blant annet musikkbransjen?  Jeg er selv forfatter, i august kommer min bok Læring i en digital tid. Blant målgruppen for denne boken er lærerstudenter. Og nettopp elever og studenter, de som utgjør store deler av bokmarkedet vil virkelig kunne gjøre seg nytte av en slik modell.  I stedet for å betale tusenvis av kroner for bøker hvert semester kan de ha tilgang til de samme bøkene for under en hundrelapp i måneden. Hvem tror at det kommer til å slå an, hos en generasjon som allerede lever i streaminguniverset? 

2 comments:

Nicolai said...

Dette tror jeg kan være en hit for alle. Prøvde selv umiddelbart å abonnere på Kindle unlimited bare for å få beskjed om at tjenesten ikke er tilgjengelig i Norge enda.

Fortalte 4 kolleger også om det og 3 av disse ønsket også å prøve tjenesten.

June Breivik said...

Dessverre tar det litt tid før slike ting kommer her på berget :( Men det kommer nok. Og reaksjonen du forteller om burde være en vekker for forlag og bokhandlere.