Monday, July 20, 2015

Digital kidnapping - er dine barn i faresonen?

Sosiale medier er så kjekt, ikke minst å dele bilder av våre søte håpefulle. Ikke sant? Små koselige hverdagsøyeblikk.  Nå er det sånn at mange advarer mot å dele slike bilder av hensyn til barna. I en artikkel i Aftenposten ber barn foreldre skjerpe seg. Men å dele bilder av de søte små på sosiale medier kan ha langt større og mer urovekkende konsekvenser enn at de små blir flau over det deres foreldre har delt. Har du hørt om digital kidnapping?  Vel, desverre, alt som skjer i RL (real life) skjer også i cyberspace. Et nytt og økende fenomen er såkalt digital kidnapping.  Det betyr at andre tar bildene du har lagt ut av dine håpefulle og enten utgir dem for sine egne, og/eller bruker dem i helt andre sammenhenger.   Svært mange av dem som gjør dette er unge kvinner som bruker hashtaggen #babyRP (baby role playing). Det har utviklet seg en egen subkultur rundt dette.

I en verden hvor det er så lett å dele, og hvor ting spres så fort som det gjør på internett er det viktig å utvise det som heter digital dømmekraft, og kanskje tenke to ganger før en poster noe, spesielt av mindreårige. Det er ikke lov å poste bilder av andres barn, eller voksne, for den saks skyld mot deres vilje. Men dette er et felt med en stor gråsone, og kanskje bør en holde seg til førevar-prinsippet?Dette og mer til i boken min som kommer 26.8
https://response.questback.com/fagbokforlaget/laeringiendigitaltid/

Update:
på  Twitter får jeg kommentar om at å kalle dette for kidnapping er drøyt. Nå er det ikke jeg som har kommet på dette begrepet. Spørsmålet er likevel: er dette drøyt? Kvalifiserer dette for betegnelsen digital kidnapping?

No comments: