Thursday, February 5, 2009

Twitter

Det er en uendelig mengde nettsamfunn i cyberspace. De som tror de kan stenge for dem har tapt på forhånd, det er lettere å definere hva som skal være åpent enn å stenge for uønskete adresser. Mange voksne tror at nettsamfunn er Facebook, kanskje og MSN, ja og så YouTube da. Hva med Nettby, MySpace, Ning, Twitter, SecondLife, Habbo, Identica, Flicr, etc, etc, etc. Alle nettsamfunn, men av ulik karakter, og noen mindre plagsomme i skolen enn andre.
Mange beslutninger som fattes, gjøres av mennesker med begrenset erfaring og innsikt i ulike sider ved digitale verktøy og internett. Ikke unaturlig, siden utviklingen går fort og det er nesten mer enn en fulltidsjobb å henge med.
Jeg har tidligere berømmet Kunnskapsdepartementet for deres tilstedeværelse i cyberspace, både fra politisk og administrativt nivå. Jeg synes det derfor var positivt når jeg fikk et tips på Twitter fra Torger Åge om at Udir var på Twitter. Så flott, tenkte jeg, dem må jeg følge. Men var det så enkelt, nei, de har protected updates, slik at jeg må sende en request for å få tilgang til hva de twittrer om. Hvem kom på den glupe ideen å holde updatene til en offentlig etat lukket? Nå skal det sies at det kan være en god grunn for dette. Sosial web er en viktig lærings- og kommunikasjonsarena, som jeg tidligere har vært inne på, og offentlige etater (og private bedrifter) tar i altfor liten grad sosial web i bruk på arbeidsplassen. Det kan godt være at Udir har funnet ut at Twitter er et godt verktøy å bruke for samhandling internt i organisasjonen, og derfor av naturlige grunner har protected updates. I så tilfellet vil jeg rette skryt til Udir for å ta nye verktøy i bruk. Etter hvert som sosial web brer om seg vil vi kanskje se flere slike organisasjonsinterne grupper i ulike nettsamfunn.
Min første reaksjon var, "hei så teit, Udir har protected updates", men kanskje er det nettopp dette som er positivt?
Og til slutt, jeg fant en hel del politikere på Twitter og tenkte: aha, nå tar de og denne arenaen i bruk. Lurer på om de skriver selv, eller har noen til å skrive for dem slik Obama har. Men når jeg gikk inn og så på dem, var det helt klart ikke dem selv som står bak, men morsomme var de.

6 comments:

Kjell Arild Welde said...

Udir har 0 followers nå. Det er jo alltid slik når når man begynner med twitter. Men forblir udir helt uten følge, må vi hjelpe dem ut av ensomheten.

Torill said...

Det du skriver er så bra! Dessuten er du en av de få som gir tilbakemeldinger. Veldig interessant å lese det du skriver. Tusen takk for tilbakemeldinger på min blogg. For øyeblikket tror jeg at jeg har malaria, og jeg er ikke hypokonde!

June said...

@Kjell Arild: ensomhet på nett et en trist ting, absolutt en oppfordring å følge.

@Torill: takk for hyggelig kommentar. Bloggen din er artig å lese :-) Når det gjelder kommentarer prøver jeg å være flink å kommenter av to grunner: 1. fordi jeg har lyst å gi en kommentar og 2. fordi jeg vet hvor kjekt det er å få kommentarer på bloggen sin. Blir dialoger da og ikke lange monologer på nett, som jeg synes er kjedelig. Men jeg føler at jeg fremdeles har et utviklingspotensiale m.h.t. å gi kommentarer.

June said...

@Torill: uff, glemte å si: GOD BEDRING, malaria høres IKKE kjekt ut.

Anonymous said...

Du har fine refleksjoner rundt bruk av sosiale nettmedier. Jeg er en av disse politikerne som blant annet bruker Twitter (twitter.com/stigvoll og twitter.com/ralingenhoyre), og skriver alt selv. I løpet av de siste ukene ser jeg at det har kommet et renn av politikere på Twitter, og jeg har inntrykk av at de aller, aller fleste skriver selv.

June said...

@Stig Ove Voll: ja, det har skjedd mye på Twitter-fronten i det siste. Kjekt å høre om din twitring og Høyres. Alt fra statsråder til lokalpolitikere er jo nå kommet på Twitter. Lurer på om det fortsatt vil ha samme verdi når det blir så mange? Men det er jo en fin måte å få kontaktflater ut over de tradisjonelle fysiske arenaene. Det er flott at politikerne twitrer selv, og ikke lar andre twitre for dem :-)
Jens Stoltenberg "sin Twitterkonto" ser jeg nå er endret til tullejens, men fortatt morsom :-)