Wednesday, February 25, 2009

The hyperlinked society

Ingunn har opprettet Del og Bruk på nettstedet Ning.

Jungelimagetelegrafen har gått og på et par uker har det fått riktig mange medlemmer, og flere er nok på trappene. Nettsamfunn er noe vi på noen få år har fått et forhold til og snart har de fleste en konto i cyberspace. I The hyperlinked society vil nettsamfunn av ulik karakter være en del av vårt sosiale liv, og det er kjekt å se at lærere tar dette i bruk. Et veldig bra tiltak!

Hva med andre sektorer? Vi som jobber i forvaltning, tar vi i bruk de mulighetene som ligger på webben? Det er hevdet at det som avgjorde valget for Obama var hans forståelse og bruk av de nye kommunikasjonskanalene/mediene. Etter valgskredet hans begynner mange nå å se på dette universet. Sentrale myndigheter har fått seg en blogg de kaller: Blogg om departementene og sosiale medier, hvor de stiller en del spørsmål om hvordan offentlige myndigheter kan være synlig på nye arenaer. Bloggen viser til hva som er gjort i England og EU. Her spørres det om departementene skal være tilstede på Facebook, YouTube, Twitter, m.m.

image

I januar ble Government 2.0 opprettet i USA. Deres visjon er som følger:

Government 2.0 Club is a national organization that brings together leading thinkers from government, academia and industry to share ideas and solutions for leveraging social media tools and Web 2.0 technologies to create a more collaborate, efficient and effective government — Government 2.0.

We envision this club to be similar in structure and spirit to Social Media Club - an invaluable organization created by Chris Heuer, Kristie Wells and thousands of social media practioners around the world.

Denne “klubben” tar i bruk de fleste medier: Facebook, del.icio.us, Twitter, blogg, Google grupper, LinkedIn og eget nettsamfunn. Det heter GovLop og åpnet for følgende grupper:

*gov't employee (fed/state/local/retired)
* public policy student/professor
* good gov't organization
* gov't contractor with good intentions

image

Dette nettsamfunnet nærmer seg nå 7000 medlemmer fra hele verden og der er opprettet mer enn 270 ulike grupper.

De har dannet et forum for antikonferanse og på profilen sin på Twitter skriver de:

Bio Unconference about using social media tools and Web 2.0 technologies to create more effective, efficient and collaborative government

Det skjer mye om dagen. Sosiale nettverk og Web 2.0 verktøy begynner å bli mainstream, ikke noe for spesielt interesserte. Så spørsmålet er hvordan kan offentlig sektor “bruke sosiale medieverktøy og Web 2.0 teknologier for å skape mer effektive, tilgjengelig og samarbeidende myndigheter.”

2 comments:

Kjell Arild Welde said...

Jeg syns svaret gir seg selv. Begynn og tenk mens dialogen oppstår. Oppstår det ikke noen dialog, så kan en jo trøste seg meg at en har lært ennå en form for envegskommunikasjon.

Det som er artig med D&B-nettsamfunnet at det organiserer seg selv. Det er alltid noe som skjer der. Hadde det oppstått som følge av et departementalt utredningsarbeid så hadde det gått lang tid mellom "rai-rai"-ropene.

Det hadde kanskje blitt litt som NDLA. Solid, men ikke særlig rocka.

June said...

Jeg tror det at D&B er opprettet av en "på gulvet" og drives av dem på "gulvet" er av de viktigste suksesskriteriene, det er jeg helt enig med deg i.
Det er nok noe av kluet, og utfordringen i dette nettsamfunnet. Det kan ikke styres av overordnete slik vi er vant til. Hierarkier er ikke tilpasset et nodesystem.
Når det gjelder dialog og tenke mens man snakker, ja, kommunikasjon er helt avgjørende, men den må oppleves som reell og ikke bare for "syns skyld".
Etablerte systemer har nok en del utfordringer fremover.