Saturday, January 24, 2009

Innholdets tidsalder.

Vi produserer en hel masse innhold digitalt, men hvordan tar vi vare på det? Mange benytter seg av ulike gratislagringsmedier som YouTube, Google vektøy, m.m. Hva om disse forsvinner? Hvem sitt ansvar er det? Hva med alt det innholdet som ligger der? Hva hvis en fylkekommune/kommune/skole velger å bytte LMS, hva med alt det arbeidet som lærene har lagret på LMS'ene? For den enkelte blir samme utfordring om vedkommende bytter jobb, en har ikke lengre tilgang til materialet sitt (dersom det ikke defineres som arbeidsgivers innhold, men den diskusjonen tar jeg ikke nå). I Hordland har vi allerede hatt diskusjoner om lagring av digitale elevarbeider. Tidligere fikk elevene med seg elevarbeidene hjem når de sluttet skolen, men hva når de er digitale? Hvem skal ev. lagre dem og hvem skal ha tilgang til dem etter at eleven har sluttet i skolen? Problemstillingen gjelder først og fremst medierike filer, som en ikke uten videre kan flytte fra et lagringsmedium til et annet. Noen hevder at løsningen er å benytte webbaserte løsninger, men det er mange problemstillinger knyttet til det. Andre vil ha det i kontrollerte miljøer som LMS'ene, men hvordan "hente dem ut" i ettertid? Jeg vil vise til dette glimrende innlegget av e-victor-ee om denne problemstillingen. Her er det mange viktige refleksjoner. Dette er viktige økonomiske og politiske spørsmål.

2 comments:

Martin said...

Satt akkurat i et liknende dilemmaet selv og hadde stor glede av innlegget ditt.. en ting er det praktiske i hverdagen (google docs er jo nå fort ryddigst for det man holder på å skrive på fra mange ulike maskiner, men når man så plutselig er offline er det et kjempeproblem.. og hvordan er egentlig rettighetene til det man legger ut der) men mye viktigere er jo det politiske og økonomiske på lang sikt. Er det noen som leser her som kan noe om jussen rundt google docs i Norge?

For de som bruker mye google docs og trenger backup på harddisk er forresten et nyttig tips på
http://googlesystem.blogspot.com/2007/05/export-all-your-documents-from-google.html

June said...

Har vært opptatt av denne problemstillingen en stund, men vanskelig å få avklart. Takk for tips om backup fra Google :-)