Tuesday, February 3, 2015

Mobilforbud - revisited

Jepp, så er det på 'an igjen. Mobilforbud i skolen. Høylandet barne- og ungdomsskole er mobilfri, og alle hjerter gleder seg, hvertfall rektor, lærere og foreldre.  Ingenting skal få komme her og riste i etablerte undervisningsformer, aller minst ny og forstyrrende teknologi.  At samfunnet rundt oss er høyteknologisk er skolen fullstendig irrelevant, innad i skolen kjøres business as usually.  Ingen skal komme her og komme her, aller minst teknologioptimister, byråkrater og politikere som ikke har forstått noe.  At dette funker er det ingen tvil om, fordi skolen har hatt samme praksis i ni år, ni hele år uten endring og utvikling på området. If it works, don't change it. At verden rundt endres er skolens indre liv irrelevant. Den læring og pedagogikk som fungerte på 50-tallet, må da fungere utmerket i dag også. Det er foreldre og lærere levende eksempler på.

Donald går i disse dager over fra å være ukeblad til å komme ut annen hver uke. I dag har tegneserier en helt annen status enn  på 50-tallet. Tegneserier ble ikke ansett som noe høyverdig lesemedium, og skolen måtte sørge for å eliminere styggedommen. Derfor ble følgende melding sendt til foresatte i Grorud skolekrets fra overlærer.


At bladene ga leseglede og engasjement var saken uvedkommende. 


En annen styggedom som ville prøve seg i skolen når jeg gikk der var kulepenner. Fysjom, det skulle selvsagt ikke skolen ha noe av. Kulepenner ødela vitterlig håndskriften. Nei, fyllepenner var tingen. At dette var fyllepenner av dårlig kvalitet som kladdet og lakk og griste til både papir og hender betydde lite, kulepenner var forbudt. 
Kalkulatorer vil jeg ikke en gang snakke om - disse verktøyene for hoderegningens død.  

Nei, all ære til Høylandet barne- og ungdomsskole som holder konserveringsfanen høyt. Egentlig burde vel skolen gjøre slik som det ble foreslått fra en lærer på Nyhetsmorgen på NRK P2 i går: kutte ut pc'er i skolen også. Det forstyrrer for mye, og gjør at elevene ikke får gode karakterer og må ta videregående på privatskoler etter endt videregående skole for å komme inn der de vil. Som en lærer fra videregående  og tillitsvalgt sa for noen år siden: "skolens fremste kompetanse er konserveringskompetanse". Så sant.

For all del, ikke innovasjon og nytenkning, det er fali det.


8 comments:

Carsten Pihl said...

Gode innspill. Fyllepenn-påbudet hadde jeg helt glemt - men var utsatt for det jeg også. Bare de som var kjevhendte fikk skrive med kulepenn (fordi hånden da skulle slippe å gni blekket utover).

June Breivik said...

Takk, Carsten :) . Listen kunne vært mye lengre.

Øyvind Nordstrand said...
This comment has been removed by the author.
Øyvind Nordstrand said...

Herlig!! :-)
Denne skrev jeg før helga om d samme:


http://oyvinord.no/2015/01/30/mobilforbud-i-skolen-a-pisse-i-egen-bukse/

June Breivik said...

Takk, Øyvind. :) Ja, jeg så ditt innlegg og twittret det før jeg skrev dette. Bra skrevet.

Øyvind Nordstrand said...
This comment has been removed by the author.
Harald Groven said...

Jeg søkte litt i bokhylla.no etter eksempler fra 1960-tallet på angst for at kulepenner ville ødelegge barna og kulturarven

se hva jeg fant:
https://www.flickr.com/photos/kongharald/16485121296/

June Breivik said...

Takk for at du fant og delte den, Harald. Lystig lesning ;)