Sunday, January 13, 2013

Copyright vs ytringsfrihet.

I går kom den triste beskjeden om at Aaron Scwartz hadde begått selvmord, bare 26 år gammel. En fryktelig personlig tragedie, men også et slag for ytrings- og internetfrihet.  For Swartz som i en alder av 14 år laget kodene som muliggjør RSS-feeds kjempet for åpenhet, kommunikasjon, samhandling på internet. Fordi han gjorde det fikk han mektige motstandere og stod fremfor en rettsak med milliardsøksmål og lang fengselstraff.  Dette ble for mye for den unge mannen som valgte denne tragiske løsningen.  Hva han stod for, hva han kjempet mot tror jeg vi alle skal ta oss tid til å sette oss inn i. Det er viktig for vår felles fremtid.  Når den norske regjering vil innføre sensur ved å stenge tilgang til sider som PirateBay bare fordi kommersielle krefter roper på copyright bør vi stoppe opp litt. Hvilket barn kaster vi ut med badevannet?

Swartz forteller i dette foredraget om hvordan lover som SOPA og andre lover som stenger ned nettsider ikke handler om copyright men et forbud mot å samhandle, "a ban to connect". Det er et direkte angrep på ytringsfriheten.  Hvilken rett er den viktigste for oss å bevare: kommersielle aktørers idéer om copyright og inntektstap eller ytringsfriheten?

Dette foredraget anbefaler jeg å ta seg tid til å høre på.

Som en protest har nå akademikere begynt å legge ut copyrightbeskyttet materiale på nett.  Så trist at han måtte dø før noe slikt skjedde.

No comments: