Saturday, July 4, 2009

Digitale bøker

Sitter her en varm sommerdag og hører på Kurer på P2 hvor de snakker om digitale bøker og leseplater. Eirik Newt blir intervjuet og sier vi må ta vare på den gamle lesekulturen og at folk ønsker å eie sine egne bøker. Ja, gjør de det?  Jeg er så “gammel” at jeg husker LP-platene; det var viktig å ha førsteutgivelser, spesialutgaver, tekstcoveret som fulgte platene, og store platesamlinger stod fremme for å vise hva man hadde.  Hvor befinner alle disse platene seg i dag – stuet vekk eller kastet.  All den musikken jeg kan ønske meg har jeg tilgjengelig i en liten dippedutt, med meg - hele tiden.  Jeg har ikke behov for noe fysisk medium,  tar bare plass likevel. 

Neste produkt: bilder. Det har aldri før i historien vært tatt så mange bilder som etter digitalkameraets inntog.  Flesteparten av disse bildene antar aldri noen fysisk form (tenk på all den plassen store fotoalbum tar, og dessuten falmer bildene etterhvert).   Men jeg kan ha alle bildene mine med meg i et lite lagingsmedium og plage slekt og venner med feriebilder og barnebilder. Jeg kan dele dem i det uendelige på ulike nettsteder.  Fysisk form? de færreste bildene antar noen gang det.

Bøker: jeg elsker bøker, har alltid vært en bokorm. Sluker mange ulike genere og leser etter innfallsmetoden; hva er jeg i humør til å lese i dag?  Holder derfor på med mange bøker parallelt: romaner og fagbøker av ymse slag. Jeg har mange bøker, og de tar myyye plass. For de aller fleste bøkenes vedkommende (enten det er romaner eller fagliteratur) er det innholdet jeg er opptatt av, bokens fysiske manifestering betyr lite.  Bøker tar plass, er tunge og for noen vedkommende litt uhånderlige.   Jeg reiser en del, og da vil jeg gjerne ha med meg lesestoff; bøker.  Helst flere, men som sagt: tung og stor, alså må jeg begrense meg.  Tenk å ha alle bøkene sine tilgjengelig til enhver tid, med notater, referanser, merknader, etc. En drøm for en bokorm.  I tillegg får jeg frigjort plass i heimen som alle disse bøkene tar.  Etterhvert som boligprisene stiger og plass blir dyrere og dyrere, er nok det noe folk vil være opptatt av- sette av flere dyre kvadratmeter til bøker er det ikke alle som vil unne seg.

Jeg ser virkelig frem til den digitale bokens tidsalder, med lett tilgang og gode lesemedium.  Jeg tror og at pc’ene kommer til å bli preget av leseplatens fremvekst, for hvorfor skal en pc’være så stor og klumpete når en leseplate er så liten og elegant?

Musikk og foto er vitalt som aldri før takket være digitale medier, jeg ser frem til at det samme skjer for bøker, men at de kommer til å anta en annen form tror jeg nok.  Bare tenk dere Harry Potter i digital utgave.

2 comments:

Bjørn said...

Mange gode poenger her!

Jeg ser nok for meg at jeg fortsatt om 20 år kommer til å kjøpe enkelte bøker fysisk - for eksempel kunstbøker hvor forlaget har jobbet livet av seg for å få helt de riktige fargene i trykken...

Men det aller meste vil gå samme veien som CDene, ja.

Og: jeg gleder meg veldig til jeg slipper å få en halvkilo papir på dørmatta hver morgen bare for å lese Aftenposten én gang...

June said...

Takk. Ja, kunstbøker har jo en helt annen bruk enn "annen literatur", på samme måte som en fremdeles lager utskrifter/forstørrelser av utvalgte bilder. Godt poeng med avisen, men så sliter avisene og da.