Men er det? Stadig flere utfordrer denne tenkningen. Elevorganisasjonen vil at elever skal skrive motivasjonsbrev og bli intervjuet til høyere studier. Forlagshuset Penguin Random House dropper nå gradskrav for nyansatte, for som de sier:
there is no clear link between holding a degree and performance in a jobFra før har store konsulenthus som Ernst &Young og Deloitte endret sine kvalifikasjonskrav.
Hos Google sier de:
How You Think We’re less concerned about grades and transcripts and more interested in how you think. We’re likely to ask you some role-related questions that provide insight into how you solve problems. Show us how you would tackle the problem presented--don’t get hung up on nailing the “right” answer.
Dette siste er viktig fordi vi ser at i den digitale virkeligheten vi lever i i dag endrer arbeidsmarkedet seg. Digitalisering, kunstig intelligens og roboter tar over mange av de tradisjonelle yrker. Våre digitale vaner gjør jobber overfødige. Det siste eksempelet ut er hvordan våre bankvaner gjør at DnB kutter nå 600 årsverk og legger ned en rekke filialer. De storavishusene nedbemanner. Dette er bare noen eksempler.
Store deler av utdanningssystemet nekter å ta disse endringene inn over seg. De holder fast i etablert praksis. Men heldigvis er der unntak. For lærere ønsker å utvikle seg, lærere tar inn over seg den digitale revolusjonen som resten av samfunnet går gjennom hvis de gis muligheten.
En 5.klasse i Fjell kommune utenfor Bergen har kastet kladdebøkene og tatt i bruk digitale verktøy i stedet, med gode resultater. På Tranevåg ungdomsskole opplever de at de elevene som bruker nettbrett er de som har best fremgang på nasjonale prøver. På Jong skole lærer elevene å lese og skrive raskere når det brukes nettbrett og ikke tradisjonell håndskrift og bok.
Det heter så vakkert at vi skal leve av humankapitalen i kunnskapssamfunnet. Kunnskap er den nye oljen. Vel, for å få opp denne oljen måtte det nyeste innen teknologi og innovasjon tas i bruk. Må vi ikke i et gjennomdigitalisert samfunn tenke på samme måte om skole og utdanning? Hvordan kan vi utnytte dette for læring og kompetanse? Å ikke gi ungene adekvat digital kompetanse, ferdigheter og holdninger er sløsing både med økonomiske ressuser og mennesklige ressuser.
Hvordan kan vi unngå å forberede dagens barn og ungdom på den digitale virkeligheten utenfor skolen? For det er ikke slik at selv om de bruker mye digitale verktøy på fritiden at de lærer nettvett, digital dømmekraft, å bruke digitale verktøy for læring av seg selv. Skillene i fremtiden vil ikke gå mellom dem som har tilgang til og dem som ikke har tilgang til digitale kanaler og verktøy, for dem vil vi alle ha tilgang til. Skillene vil gå mellom dem som forstår og kan bruke disse arenaene og dem som ikke kan det.
Tør vi virkelig overlate denne kompetansen til tilfeldighetene?
Hva den enkelte elev lærer på sine respektive jente- og gutterom?
No comments:
Post a Comment